zondag 28 april 2013

Werkwijze Kokkelsurvey

Voordat de kokkelsurvey begint, zal ik even kort uitleggen hoe deze in z'n werk gaat.
Bij deze survey maken we een bestandsschatting van het kokkel-, mossel- en oesterbestand van het gehele droogvallende deel van de Waddenzee. Dit doen we op drie verschillende manieren:



Het grootste deel bemonsteren we bij hoog water vanaf het schip met een aangepast vistuig: de stempelkor. Deze neemt een hap van de bodem (altijd even groot!) en zuigt dit aan boord.






De punten waar we met het schip niet bij kunnen, bemonsteren we met een klein bootje en een zogenaamd kokkelschepje. Dit is heel arbeidsintensief en kan alleen met mooi weer, dus het grote schip heeft de voorkeur.
















En als we er met het kleine bootje écht niet bij kunnen, nemen we de monsters bij laag water te voet, waarbij we het monster uitgraven met de hand. Dit is natuurlijk veel minder efficient, dus deze methode hanteren we alleen voor hele droge punten of in gebieden die gevoelig voor verstoring zijn.

Voor meer informatie zie:
http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/Weblogs/Schelpdiersurvey-Waddenzee.htm
of hier:
http://www.wageningenur.nl/nl/show/Kokkelbestand-in-Nederlandse-kustwateren.htm
of hier:
http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Wettelijke-Onderzoekstaken/Centrum-voor-Visserijonderzoek-1/Onderzoek/Schelpdieronderzoek/Kokkels.htm









Geen opmerkingen:

Een reactie posten